BioEden CEO over toekomst gebruik stamcellen

Dit is een interview met Tony Veverka, Chief Group Executive van BioEden, een wereldwijd opererend bedrijf dat stamcellen opslaat, met laboratoria in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en verkoop organisaties in 19 landen. BioEden is het eerste bedrijf ter wereld dat levende cellen uit melktanden isoleert, test en invriest.

Vraag 1: Wat is de oorsprong van de dentale stamcelindustrie?

Tony Veverka: In 2003 ontdekte tandarts en onderzoeker Dr. Sontago Shi stamcellen in het pulp van de gewisselde melktanden van zijn dochter. Toen hij hierover schreef, wekte dat de belangstelling van een aantal partijen. Bij toeval ontmoette hij ook Mike Byrom, de huidige Chief Science Officer van BioEden, tijdens een aantal spreekbeurten over stamcellen in de VS. Mike Byrom had een aantal artikelen over deze ontdekking gelezen, en na hun ontmoeting ontwikkelde hij een commercieel proces om stamcellen te isoleren tanden, waaruit later de commerciële technologieën van BioEden ontstonden. Zo werd BioEden in 2006 het eerste bedrijf ter wereld dat stamcellen uit tandpulp bewaarde. De markt is sindsdien langzaam gegroeid en andere bedrijven uit de Verenigde Staten, Europa en Azië zijn inmiddels ook actief.

Vraag 2: Hoe kwam u bij BioEden en de bio-opslag van dentale stamcellen terecht?

Tony Veverka: Zoals gezegd, heeft Mike Byrom BioEden opgericht in Austin, Texas, als gevolg van deze ontwikkeling. Op dit moment is BioEden in 25 landen actief en zijn er leden in meer dan 60 landen. Ik kwam ongeveer twee jaar geleden bij BioEden terecht toen ik in het bedrijf investeerde en als CEO lid werd van de directie. Ik heb een commerciële achtergrond en had een aantal jaren als CEO/General Manager met een marketing achtergrond voornamelijk gewerkt in de gezondheidssector. Ik was in BioEden geïnteresseerd, omdat ik vond dat zij een overtuigend verhaal hebben met een groot wereldwijd potentieel.

Vraag 3: Wat zijn de voordelen van dentale stamcellen ten opzichte van andere soorten stamcellen?

Tony Veverka: Stemcellen die worden verkregen uit dentale pulp hebben vele voordelen ten opzichte van andere soorten stamcellen. Omdat ze in een medisch laboratorium kunnen worden bijgemaakt, is er geen beperking tot het aantal stamcellen dat uit een tand kan worden gehaald. Ze zijn in staat om zich te ontwikkelen tot andere celtypes en hebben in dat opzicht een groter aantal toepassingen dan de meeste andere celtypes. Cellen die uit melktanden worden verkregen zijn in optimale conditie, omdat ze worden geïsoleerd wanneer ze nog jong, gezond en volledig functioneel zijn. Bovendien is het isoleren van cellen uit melktanden een non-invasieve manier om stamcellen te krijgen, omdat er geen medische of tandheelkundige ingreep nodig is en de tanden op natuurlijk wijze worden gewisseld.

Vraag 4: Hoe ziet u de toekomst van dentale stamcellen over 5 tot 10 jaar?

Tony Veverka: Men vraatg mij voortdurend: “Wanneer komt er een therapie beschikbaar voor xyz?” Als ik een glazen bol had, zou ik een winnend lot kopen in de loterij. Het is onmogelijk te zeggen wanneer iets beschikbaar komt, omdat er teveel onbekende factoren een rol spelen in het proces, en we op de meeste van die factoren geen invloed hebben. Ieder land heeft weer andere regelgeving, financieringsvraagstukken, patenten en andere individuele eigendomsrechten, therapeutische partners, goedkeuring van verzekeringsmaatschappijen voor behandeling, en honderden andere zaken die een rol spelen. Los daarvan weet ik dat stamcellen die uit tanden worden verkregen fantastische dingen kunnen doen, dingen die nu nog buiten ons bereik lijken. In die context geloof ik dat we getuige zullen zijn van een voortdurende reeks van goedgekeurde therapieën met stamcellen (waaronder stamcellen uit tandpulp) in de komende tien jaar en daarna. Mensen zullen aan het gebruik van stamcellen gewend raken en er bij veel aandoeningen kiezen voor een behandeling met stamcellen.

Vraag 5: Hoe worden stamcellen momenteel onderzocht in klinische onderzoeken?

Tony Veverka: Er is een significant aantal klinische onderzoeken waarbij stamcellen uit tandpulp een rol spelen. Een aantal ervan heb ik verzameld in deze lijst van peer-reviewed publicaties, en heb het gebruik van stamcellen uit tandpulp (DPSC) gemarkeerd. Deze lijst is echter lang niet volledig.

Vraag 6: BioEden heeft onlangs een dentale stamcelunit vrijgegeven voor het behandelen van patiënt met diabetes. Kunt u iets meer vertellen over deze mijlpaal?

Tony Veverka: Ik heb hier een samenvattend document over de resultaten van de eerste patiënte met diabetes die is behandeld met stamcellen die bij BioEden waren opgeslagen. Het document vertelt over zijn herstel en verbetering na behandeling met zijn eigen stamcellen.

Artikel: Behandeling diabetes patient met stamcellen uit tand opgeslagen bij BioEden

Vraag 7: Wat zijn de voordelen van het bewaren van dentale stamcellen bij BioEden en op welke markten richt u zich?

Tony Veverka: BioEden is de eerste wereldwijde bank voor dentale stamcellen, en een erkend toonaangevend specialist op dit gebied. BioEden heeft de patenten voor het proces in de Verenigde Staten en heeft de stamcellen van meer mensen opgeslagen (met een significante marge) dan welke andere aanbieder ook. Bijgevolg heeft BioEden meer ervaring en expertise als het gaat om het bewaren van dentale stamcellen. Bovendien wordt alles in tweevoud bewaard op separate locaties om zo extra service en zekerheid te kunnen bieden. En alle leden weten dat er bruikbare stamcellen worden opgeslagen, omdat alle monsters worden getest alvorens te worden ingevroren, om zeker te zijn van hun functionaliteit. Dat betekent dat het materiaal in de toekomst voor eventuele therapeutische behandelingen kan worden gebruikt, mocht dat nodig zijn.

BioEden heeft ook meer financieringsopties dan elke andere provider, en biedt dus meer flexibiliteit. Daarom kunnen we trouw zijn aan onze missie om gepersonaliseerde stamceltherapie voor iedereen betaalbaar te maken. Zoals eerder gezegd zijn we in 25 landen actief. We hebben laboratoria in de VS (Texas), Europa (UK) en Azië (Thailand). Naast deze hubs bevinden onze belangrijkste markten zich in Latijns Amerika, Europa (waar we een belangrijke strategische alliantie hebben aangekondigd met de grote medische groep, Medicover) en Azië (waar onze diensten op korte termijn in India worden gelanceerd).

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd