Tandjes baby

Als een baby zo’n half jaar oud is, krijgt het zijn eerste tandjes. Dat kan ook iets eerder of later zijn. Het ene kind ontwikkelt zich sneller dan de andere. Sommige kinderen worden zelfs al geboren met een of twee zichtbare melktandjes. Dat zijn echter uitzonderingen. Bij de meeste kinderen verschijnt het eerste tandje ergens rond de zesde tot achtste maand. Meisjes zijn vaak wat eerder dan jongens.

Een vast patroon

Vaak zorgen doorbrekende tandjes ervoor dat de baby wat huilerig en rusteloos wordt. Dat komt omdat het tandvlees jeukt of pijn kan doen als de tandjes erdoor heen groeien. Het helpt dan om het tandvlees te masseren. Ook door te kabbelen op een bijtring of een ander speeltje heeft het kind er minder last van. Dat is een van de redenen waarom baby’s het zo fijn vinden om ergens aan te sabbelen.

De melktandjes komen niet in willekeurige volgorde door. Meestal komen eerst de snijtanden door, dan verschijnen de hoektanden en als laatste de kiezen. Het duurt meestal enkele jaren voordat het melkgebit compleet is.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Waarom krijgt uw baby eigenlijk melktandjes?

De reden dat een baby eerst melktandjes krijgt en pas later een definitief gebit, is heel simpel:  de mond van de baby is nog te klein voor een volledig gebit. Daarom krijgt het eerste kleine tandjes om te leren kauwen, slikken en praten.

De basis van het melkgebit wordt al vroeg in de zwangerschap gevormd. In de tweede maand begint de aanleg van de melktandjes. Daarom bevat een melktandje een grote hoeveelheid mesenchymale stamcellen. Dit zijn basiscellen waaruit later andere soorten cellen voortkomen zoals botcellen, huidcellen, spiercellen, vetcellen en hersencellen.

De onvermoede potentie van melktandjes

De stamcellen die in de melktandjes van een baby zitten, zijn heel erg nuttig. Ze kunnen levens redden, bijvoorbeeld bij ernstige ziekten als leukemie. De stamcellen zijn zo vroeg gevormd dat ze ze nog volledig blanco en intact zijn. Ze hebben daardoor veel meer potentie dan stamcellen van een volwassen donor.

Stamceltherapie wordt steeds vaker toegepast en dat zal alleen maar toenemen. Verwacht wordt dat 3 van de 10 kinderen die nu geboren worden ooit stamceltherapie nodig zullen hebben.

Het bewaren van melktanden

Om ervoor te zorgen dat er voor uw kind geschikte stamcellen beschikbaar zijn, raden we u aan om de stamcellen uit de melktandjes van uw kind te bewaren en in te laten vriezen voor toekomstig gebruik. Dit kan zodra de tandjes beginnen uit te vallen. Meestal is dit rond het zesde levensjaar.

Door nu de stamcellen van uw kind op te slaan, bent u ervan verzekerd dat het later behandeld kan met kwalitatief goede, lichaamseigen stamcellen worden.

De opkomst van stamceltherapie

Stamceltherapie wordt tot dusverre vooral gebruikt om ernstige ziekten als leukemie of (non) Hodgkin te behandelen. De ontwikkelingen gaan echter zo snel dat er op zeer korte termijn doorbraken zijn te verwachten waarmee ook stamceltherapie mogelijk wordt bij bv. autisme, diabetes of reuma. Daarnaast wordt er ook allerlei onderzoek gedaan naar het regenererende effect van stamcellen bij het herstellen van bepaald weefsel zoals bot of huid. De mogelijkheden die dit voor de toekomst biedt zijn enorm!

 

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd