Wat is een stamcel

Stamcellen regenereren

Sommige delen van ons lichaam kunnen zichzelf weer goed herstellen, andere niet. Als we een been verliezen, dan groeit er geen nieuw aan. Dit komt omdat onze stamcellen niet het vermogen hebben om complete lichaamsdelen of organen te vernieuwen.  De lever is het enige menselijke orgaan dat wel kan aangroeien. Bepaalde dieren (salamanders, regenwormen, kwallen e.a.) hebben meerdere organen en/of lichaamsdelen die kunnen regenereren.

Wat is een stamcel?

Stamcellen zijn de meest oorspronkelijke cellen in het lichaam. Ze hebben nog geen specifieke functie maar kunnen potentieel uitgroeien tot een specifieke, gespecialiseerde cel. Hoe jonger een stamcel, des te meer mogelijkheden hij heeft. Volwassen stamcellen kunnen zich meestal niet meer tot elk soort celtype ontwikkelen, maar alleen tot verschillende celtypes van een bepaalde categorie (bv. bloed, weefsel, bot).

Een belangrijke eigenschap van een stamcel is dat hij zich over een lange periode kan blijven vernieuwen. Daardoor fungeren ze als een bouwblokkenfabriek voor het hele lichaam.

Het regenereren van stamcellen in het laboratorium

Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar allerlei aspecten van het regenereren van stamcellen: van de signalen die aanzetten tot de start van het proces tot de vraag waarom menselijke cellen niet volledig kunnen regenereren en die van salamanders wel.

Een groot deel van menselijk beschadigd weefsel kan niet van binnenuit worden hersteld. Daarom zijn vaak ingrepen van buitenaf nodig (bv het plaatsen van een kunstheup of transplanteren van een donornier). De regeneratieve geneeskunde is erop gericht het zelfherstellende vermogen van weefsel en organen te bevorderen met behulp van stamcellen.

Stamceltherapie heeft de toekomst

Momenteel wordt er veel onderzoek naar nieuwe toepassingen op het gebied van autisme, MS, ALS, hartziekten, artrose ed. Veel van die onderzoeken zijn nog in een experimentele fase maar de resultaten zijn bemoedigend. Het herstellen van basisweefsel zoals bot, spieren en de huid is grotendeels al mogelijk. Het wachten is op behandelmethoden waarmee de bestaande kennis op grote schaal toegepast kan worden.

Voorspeld wordt dat 60% van de kinderen die nu geboren wordt, vroeg of laat in het leven met stamcellen behandeld zal worden. Stamceltherapie heeft de toekomst.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Eeuwige jeugd

Bij muizen is het wetenschappers al gelukt om vet- en botcellen te “herprogrammeren” tot oorspronkelijke stamcellen. Deze kunnen zich vervolgens weer tot allerlei nieuwe soorten cellen ontwikkelen. Het is een kwestie van tijd voordat dit ook met menselijke cellen mogelijk wordt.

Dit zal een doorbraak betekenen in de strijd tegen de ouderdom. Aandoeningen als botontkalking en artrose kunnen straks gewoon genezen worden. Uitgevallen tanden kunnen weer aangroeien. Ook ouderdomsverschijnselen als een verslapte huid of kaalheid, kunnen ongedaan worden gemaakt.

Meer Toekomstmuziek

Op de langere termijn komen ook de meer ingewikkelde weefsels en organen aan bod: het hart, de hersenen, de zenuwen etc.  Het is nog niet duidelijk wat er praktisch gezien allemaal mogelijk wordt door het regenereren van stamcellen. In theorie zijn de mogelijkheden echter zo goed als onbeperkt.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd