Stamcellen leukemie behandeling

Leukemie (ook wel bloedkanker genoemd) is een ziekte waarbij sprake is van een verstoring in het groeiproces van de witte bloedcellen. Hierdoor kunnen ze hun taak niet meer uitvoeren en wordt het lichaam vatbaar voor infecties en virussen. Er zijn verschillende soorten leukemie, in alle gevallen maken de stamcellen in het beenmerg te veel witte bloedcellen aan.

Wat zijn stamcellen?

Stamcellen zijn cellen die zich nog niet ontwikkeld hebben tot een bepaald soort cel (bv. witte bloedcel, huidcel of hersencel). Een stamcel is nog helemaal blanco. Hij heeft alleen de potentie om zich te delen en/of uit te groeien tot een gespecialiseerde cel. Stamcellen komen in allerlei weefsels voor. Ze fungeren als een soort reparatiesysteem voor het lichaam. Lees meer onder wat is een stamcel.

Soorten leukemie

Het beenmerg bevat een grote hoeveelheid hematopoëtische stamcellen. Deze maken de rode en witte bloedcellen aan en de bloedplaatjes. In het geval van acute leukemie ontwikkelen de stamcellen zich ineens tot kwaadaardige, “onrijpe” witte bloedcellen. De zieke cellen verdringen de gezonde witte bloedcellen, de rode bloedcellen en bloedplaatjes. Daardoor ontstaan er allerlei klachten zoals moeheid, spontane bloedingen, duizeligheid en terugkerende infecties.

Bij chronische leukemie gebeurt hetzelfde, alleen ontstaan er daarbij te veel kwaadaardige ”rijpe” witte bloedcellen. De klachten komen grotendeels overeen met die van acute leukemie, maar het duurt langer voor de bloedziekte zich manifesteert. De bloedziekte komt meestal voor bij ouderen, terwijl kinderen en jong-volwassenen vaker acute leukemie krijgen.

Oorzaken bloedziekte

Het is niet bekend waarom stamcellen zich ineens anders kunnen gaan gedragen. De aanleg voor leukemie is deels erfelijk bepaald, maar ook externe factoren kunnen een rol spelen zoals blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, roken ed.

Stamcellentherapie bij leukemie

Leukemie is steeds beter te behandelen. Bij kinderen ligt het slagingspercentage van de behandeling inmiddels op zo’n 80%.

Omdat een operatie niet mogelijk is (de cellen verspreiden zich via het bloed door het hele lichaam), krijgen patiënten altijd chemotherapie en/of radiotherapie. Daarnaast wordt vaak stamceltherapie toegepast.  Kort gezegd houdt dat in dat gezonde stamcellen de foute cellen vervangen.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Het vinden van een geschikte donor

Het tekort aan stamceldonoren is een groot probleem. Het kost vaak veel tijd en moeite om een donor te vinden wiens weefselstructuur voldoende matcht met dat van de patiënt om een behandeling mogelijk te maken.

Wilt u ervan verzekerd zijn dat er voor uw kind voldoende stamcellen beschikbaar zijn, dan kunt u de stamcellen van uw kind preventief verzamelen en laten opslaan voor eigen gebruik. De lichaamseigen stamcellen matchen namelijk altijd!

De voordelen van stamcellen uit melktanden

Er zijn twee manieren om stamcellen van uw kind te verkrijgen: uit navelstrengbloed of uit melktanden. Het opslaan van stamcellen uit melktanden is om meerdere redenen de beste optie:

  • Navelstrengbloed bevat slechts een zeer kleine hoeveelheid stamcellen. Uit melktanden kunnen voldoende cellen worden verkregen voor meerdere behandelingen.
  • De stamcellen uit melktanden lijken het meest op de hematopoëtische cellen die ook in het beenmerg zitten. Ze zijn bijzonder geschikt voor het vormen van bloedcellen.
  • Er is geen medische handeling nodig voor het verkrijgen van de melktanden: ze vallen vanzelf uit. Omdat dit over een periode van enkele jaren gebeurt, is er geen tijdsdruk.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd