Stamceldonor, hoe zit het precies?

Opzoek naar een stamceldonor of overweegt u het zelf te worden? De laatste jaren is er veel te doen over stamceltherapie en de noodzaak naar meer onderzoek. Steeds meer mensen worden zich bewust van de vele mogelijkheden die stamcellen bieden bij het behandelen van ziekten. Toch is er in Nederland nog een groot tekort aan stamceldonoren. Volgens de website van de Rijksoverheid krijgt 96% van de Nederlandse patiënten een donor via een buitenlandse donorbank.

Hoe wordt u stamceldonor?

Iedereen die gezond is en in de leeftijd is van 18 tot en met 50 jaar, kan zich aanmelden om stamceldonor te worden bij Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. U kunt dit doen door een inschrijvingsformulier in te vullen waarin onder andere informatie wordt gevraagd over uw medische geschiedenis en algemene gezondheid. Op basis hiervan wordt een eerste screening gemaakt.

Voldoet u aan de criteria, dan krijgt u een setje thuisgestuurd waarmee u wat wangslijm van uzelf kunt opvangen. Dit stuurt u terug naar Matchis die het slijm onderzoekt om te bepalen hoe uw weefsel eruit ziet. Deze informatie komt terecht in een wereldwijde databank. Mocht er ooit een patiënt voorbij komen die uw stamcellen nodig heeft, dan wordt u opgeroepen voor donatie. Dit gebeurt meestal door bloed af te nemen, maar in enkele gevallen kan het nodig zijn om een beenmergpunctie te doen.

Wat als u wordt opgeroepen?

Het aantal patiënten dat stamcellen nodig heeft, is relatief klein. Ook de kans op een 100% match is niet groot. In de meeste gevallen zult u dan ook nooit opgeroepen worden voor een donatie. Mocht het echter toch gebeuren, dan is het zaak goed voorbereid te zijn. Pas na uitgebreide voorlichting en een grondige medische keuring wordt besloten of de donatie inderdaad kan gebeuren.

Het afname van stamcellen uit bloed of beenmerg wordt gedaan in het LUMC in Leiden of het Radboudumc in Nijmegen.

De donatie zelf: een behoorlijke ingreep

In de meeste gevallen kunnen de stamcellen uit het bloed worden gehaald. Omdat er normaal gesproken maar weinig stamcellen in het bloed zitten, moet de stamceldonor voorafgaand aan de behandeling vijf dagen een middel nemen om de groei ervan te bevorderen. De daadwerkelijk donatie vindt daarna plaats. De donor krijgt een infuus waarmee bloed wordt afgetapt. Een speciaal apparaat filtert hier de stamcellen uit en vervolgens gaat het bloed via een ander infuus weer terug naar de stamceldonor. Dit hele proces neemt zo’n  4 uur in beslag.

Soms is een beenmergdonatie een betere optie. Daarbij worden de stamcellen uit het bot onderaan de rug getrokken. Op zich is dit een eenvoudige operatie waaraan weinig risico zit, maar het is wel bijzonder pijnlijk voor de stamceldonor. Daarom kan de ingreep alleen onder narcose worden uitgevoerd.

De ene stamceldonor is de andere niet

Het vinden van een stamceldonor met het juiste weefselprofiel is erg lastig. Hoewel vaak anders wordt gedacht, zijn familieleden lang niet altijd geschikt als donor. De kans dat om een donor te vinden binnen de familie, is niet groter dan 25%. Veel patiënten zijn dus aangewezen op een andere stamceldonor. Vanwege het grote tekort aan stamceldonoren kan die echter lang niet altijd gevonden worden.

Alternatief: ieder zijn eigen stamceldonor

Daarom is er steeds meer belangstelling voor de mogelijkheid om eigen stamcellen te bewaren. Die matchen namelijk altijd. Momenteel bestaan er nog geen faciliteiten om stamcellen van oudere kinderen of volwassenen te bewaren voor eigen gebruik. Het is namelijk een dure en omslachtige operatie om stamcellen uit bloed of beenmerg  te verkrijgen. Bij kinderen zijn er een paar momenten waarop dit wel eenvoudig kan worden gedaan: bij de geboorte (eenmalig) of bij het wisselen van het melktanden (meerdere malen).

Nederland kent een aantal bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opslaan en bewaren van bloed uit de navelstreng voor privégebruik. Het extraheren en opslaan van stamcellen uit het melkgebit is een nieuwe techniek. Deze dienst wordt exclusief aangeboden door BioEden. Download nu vrijblijvend onze brochure voor meer informatie.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd