Stamceldonor ervaringen

Iedereen is anders dus elke stamceldonor zal de procedure en eventuele transplantatie op een andere manier ervaren. Voor de een is het de normaalste zaak van de wereld, voor de ander een bijzonder emotionele ervaring. Toch zijn er een aantal factoren die voor iedereen zeer bepalend zijn:

De motivatie om stamceldonor te worden.

Het maakt een groot verschil uit of je een verwant donor (broer of zus) van de patiënt bent, of een vrijwillige, anonieme donor. In het eerste geval is de donor emotioneel veel meer betrokken. Het optreden als stamceldonor voor je eigen broer of zus is vaak voor de hele familie een emotioneel gebeuren. Voor iedereen hangt er veel vanaf dat de behandeling goed aanslaat.

Verzamelen van de stamcellen

Het maakt ook nogal wat uit hoe de stamcellen uit het lichaam van de donor worden gehaald. Dit kan via  het beenmerg (via het borstbeen of de heup), het bloed of de navelstreng. Om de cellen uit het beenmerg of het bloed te halen, is een medische operatie nodig. Als de stamcellen worden genomen uit het navelstrengbloed, merken de meeste donoren er weinig van.

Hoewel de transplantatie vaak niet als prettig wordt ervaren,  kijken de meeste stamceldonoren toch met een goed gevoel terug op het traject. Ze weten waarom ze het doen: het redden van hun geliefde familielid of een onbekend persoon die zonder de transplantatie geen overlevingskans meer heeft.

Tekort aan stamceldonoren

Stamceltherapie heeft de toekomst. De behandeling wordt steeds vaker toegepast. Er is echter een groot tekort aan stamceldonoren. De overheid heeft een campagne gestart om jonge, gezonde mensen aan te sporen om vrijwillig stamceldonor te worden.

Sta je eenmaal aangemeld als stamceldonor, dan is de kans echter klein dat je ooit opgeroepen wordt om daadwerkelijk je stamcellen te doneren. Een transplantatie is alleen mogelijk als er een match is tussen donor en patiënt, anders is het risico op afstoting te groot.  Omdat daarbij de erfelijke eigenschappen die via vader en moeder worden overgegeven een grote rol spelen, is de kans op een match het grootste bij een volle zus of broer: 30%. Buiten de familie is de kans op een match minder dan 1 op de 50.000.

Ervaringen bewaren stamcellen voor eigen gebruik

Door het grote tekort aan stamceldonoren, kiezen steeds meer ouders ervoor om de stamcellen van hun kinderen in privébezit te bewaren. Dit kan door navelstrengbloed af te staan of stamcellen uit de melktanden van uw kind te bewaren en op te slaan.

Het geeft de ouders een geruststellend gevoel te weten dat er voor hun kinderen altijd stamcellen beschikbaar zullen zijn. Er zijn ook al regelmatig kinderen met eigen stamcellen behandeld.

Meer weten?

Wilt u graag meer horen over de ervaringen van stamceldonoren, dan raden we u aan eens te kijken op internet. Er zijn diverse fora waarop ervaringsdeskundigen graag hun verhalen delen. Ook op YouTube zijn filmpjes te vinden van mensen die vertellen over hun ervaringen als stamceldonor.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd