melktanden zelf invriezen

Kun je melktanden zelf invriezen?

Veel mensen bewaren de uitgevallen melktanden van hun kind zelf als aandenken, maar u kunt de melktanden van uw kinderen ook heel praktisch benutten. Melktanden bevatten namelijk grote hoeveelheden stamcellen die bij bepaalde ziektes (leukemie, non-Hodgkin ed) levensreddend kunnen zijn.

Veel ouders kiezen er tegenwoordig dan ook voor de melktanden van hun kind te in te laten vriezen voor toekomstig eigen gebruik. Mocht het kind ooit ziek worden, dan zijn er altijd stamcellen beschikbaar voor de behandeling. Gezien het grote gebrek aan stamceldonoren geeft het ouders vaak een gerust gevoel te weten dat er voor hun kind altijd matchende stamcellen voorhanden zijn.

Zelf melktanden invriezen? geen goed idee!

Wilt u de melktanden zelf invriezen, dan is dat helaas niet mogelijk. De stamcellen moeten namelijk eerst uit de tand worden gehaald en daarna bij een temperatuur van ongeveer -200°C worden bewaard. Dit moet geleidelijk en op een speciale manier gebeuren zodat de cellen niet beschadigd raken.

Waarom thuis invriezen geen optie is

Het bevriezen van kleine hoeveelheden menselijk weefsel en het ontdooien ervan, is een techniek die vaker wordt gebruikt. Niet alleen bij stamcellen uit bv. beenmerg, tanden of bloed. Ook bij in-vitro bevruchting of gedoneerde organen. Als het invriezen niet zorgvuldig gebeurt,  gaan de cellen echter kapot, doordat ijskristallen de celwanden  doorboren.

Het is dan ook geen goed idee zelf melktanden in te vriezen. Gelukkig is er een uitstekend alternatief. Er zijn bedrijven die de stamcellen voor u uit de tand kunnen extraheren en deze op de juiste manier bewaren. Het invriezen van stamcellen uit de melktanden van uw kind kunt u met een gerust hart aan hen overlaten.

Vakwerk nodig

In Nederland kun u melktanden laten invriezen bij BioEden. Zij heeft een speciale methode ontwikkeld die het opslaan van stamcellen uit melktanden zo eenvoudig en bereikbaar mogelijk maakt. Daarmee kunnen gezonde stamcellen uit de tand worden geëxtraheerd en tientallen jaren (tot levenslang) zonder kwaliteitsverlies worden opgeslagen.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Hoe werkt het?

De stamcellen bevinden zich in het tandpulp (ook wel tandmerg genoemd). Dit is het zachte weefsel aan de binnenkant van de tand. Het bevat niet alleen stamcellen maar ook bloedvaten en zenuwen. Als de tand uitvalt, droog het tandpulp binnen enkele dagen uit en sterft het af en daarmee gaan ook de stamcellen verloren. Om dit te voorkomen worden de stamcellen voorzichtig geëxtraheerd uit de tand en daarna ingevroren bij -196,5°C. Deze procedure kan alleen uitgevoerd worden in een speciaal daartoe uitgerust laboratorium zodat het zelf invriezen van melktanden geen optie is.

De voordelen van het opslaan van stamcellen uit melktanden

Melktanden zijn zeer geschikt als bron van stamcellen voor toekomstig gebruik. Het bevat jonge stamcellen waarvan de potentie nog op zijn hoogst is. Er is geen operatie of medische handeling nodig om de melktanden te verkrijgen: ze vallen vanzelf uit.

Toepassingen van de stamcellen

Het tandpulp bevat het mesenchymale type stamcel. Dit specifieke type stamcellen wordt ook in het beenmerg aantroffen. Het heeft het potentieel om zich te ontwikkelen in allerlei andere celtypes, waaronder:

  • Myocardiocyten om een beschadigd hartweefsel te herstellen na een hartaanval
  • Neuronale cellen waarmee zenuw- en hersenweefsel gegenereerd kunnen worden
  • Myocyten die kunnen worden gebruikt om spieren herstellen
  • Osteocyten waarmee bot kan worden aangemaakt
  • Chondrocyten waarmee kraakbeen kan worden aangemaakt
  • Adipocyten om vet te genereren

De beste garantie voor de toekomstige gezondheid van uw kind

Op dit moment wordt stamceltherapie alleen als laatste redmiddel ingezet bij ziektes als leukemie of (non) Hodgkin. De potentie van stamcellen is echter zo groot, dat de verwachting is dat ze in de toekomst kunnen worden ingezet voor de meest uiteenlopende medische behandelingen.

Het laten invriezen van stamcellen uit melktanden van uw kind, is een bijzonder efficiënte en veilige manier om ervoor te zorgen dat er altijd geschikte stamcellen voor uw zoon of dochter voorradig zijn.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd