Melkgebit volgorde van doorkomen

De leeftijd waarop een baby melktandjes krijgt, ligt niet vast. De volgorde van het doorkomen van het melkgebit ligt grotendeels vast.

Het ene kind ontwikkelt zich sneller dan de andere. Sommige kinderen worden zelfs al geboren met een of twee zichtbare melktandjes. Dat zijn echter uitzonderingen. Bij de meeste kinderen verschijnt het eerste tandje ergens rond de zesde tot achtste maand. Meisjes zijn vaak wat eerder dan jongens.

De volgorde van doorkomen van het melkgebit

De melktandjes komen vaak in paren tevoorschijn. De volgorde van doorkomen van het melkgebit is niet willekeurig. Het melkgebit bestaat uit twintig tanden die doorkomen in een min of meer vaste volgorde: eerst de snijtanden, dan de hoektanden en als laatste de kiezen. Het duurt meestal enkele jaren voordat het melkgebit compleet is.

Een veel voorkomend patroon

Als de baby 6-12 maanden oud is, komen als eerste de snijtanden en hoeksnijtanden door. Meestal gebeurt dat in de volgende volgorde:

  • Twee snijtanden aan de onderkant
  • Twee snijtanden aan de bovenkant
  • Twee hoeksnijtanden aan de bovenkant
  • Twee hoeksnijtanden aan de onderkant

Rond het eerste levensjaar, verschijnen de vier hoektanden en de eerste vier kiezen. De laatste vier kiezen zullen pas later doorkomen. Rond de derde verjaardag is het melkgebit meestal compleet, maar dat hoeft niet. Wees niet ongerust als het langer duurt of als de volgorde van doorkomen van het melkgebit afwijkt van het gangbare patroon.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Het ontstaan van het melkgebit

Al rond de zesde week van de zwangerschap wordt de basis van het melkgebit gelegd. Melktanden bevatten dan ook grote hoeveelheden jonge, ongedifferentieerde stamcellen: de zogenaamde mesenchymale stamcellen.  Dit zijn cellen die zich later kunnen ontwikkelen tot verschillende soorten stamcellen waaruit onder meer organen of ondersteunende weefsels (botten, kraakbeen, spieren of vetweefsel) worden gevormd.

De jeugd heeft de toekomst

De stamcellen die in het melkgebit zitten, kunnen van grote waarde zijn bij toekomstige medische behandelingen. Bij ernstige ziekten als leukemie kan stamceltherapie een leven redden. Dit geldt zeker voor de stamcellen van jonge kinderen. Ze zijn nog helemaal oorspronkelijk en intact. Daardoor delen ze zich sneller en zijn ze flexibeler dan andere stamcellen. De kans op slagen van stamceltherapie wordt hierdoor groter.

Daarom kiezen steeds meer ouders ervoor de stamcellen uit het melkgebit van hun kinderen te laten halen en veilig op te slaan voor toekomstig gebruik. De stamcellen blijven in het bezit van de ouders. Mocht het kind in de toekomst ziek worden, dan kunnen ze meteen beschikbaar worden gesteld voor de behandeling. 

De opkomst van stamceltherapie

Momenteel wordt stamceltherapie voornamelijk gebruikt bij bepaalde soorten van kanker zoals (non) Hodgkin of leukemie. De verwachting is dat de mogelijkheden in de toekomst enorm zullen toenemen. Zo wordt er volop onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van stamceltherapie bij ALS, Alzheimer, Autisme, Diabetes en vele andere ziekten. Daarnaast hebben stamcellen ook grote potentie als het gaat om het herstellen van bepaald weefsel zoals bot, huid of …tanden!

Er is één maar

Om stamceltherapie kans van slagen te geven, zijn stamcellen nodig van een donor met weefsel (HLA) dat precies matcht met dat van de patiënt. Het is niet vanzelfsprekend dat zo’n donor gevonden wordt in de eigen familie. Ouders zijn sowieso bijna nooit een match omdat het  kind maar 50% van hun DNA heeft. Bij broers en zussen is de kans 30%. Lukt het niet een donor binnen de familie te vinden, dan is men afhankelijk van stamcelbanken en anonieme donoren.

Mensen die er zeker van willen zijn dat er voor hun kind een geschikte donor is, kunnen ervoor kiezen stamcellen uit de melktanden van het kind professioneel op te laten slaan voor eigen gebruik. Lichaamseigen stamcellen matchen namelijk altijd! Download gratis en vrijblijvend onderstaande brochure.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd