Meer over suikerziekte

Alleen al in Nederland leiden 1.2 miljoen mensen aan een of andere vorm van suikerziekte (diabetes). Bij kinderen is het naast astma de meest voorkomende chronische ziekte. De aandoening brengt allerlei risico’s voor de gezondheid met zich mee:

  • Meer kans op hart- en vaatziekten.
  • Slecht zicht en oogproblemen
  • Schade aan de nieren
  • Aantasting van het zenuwstelsel, dementie
  • 50% meer kans kans op depressie

Verschillende soorten suikerziekte

De officiële naam van suikerziekte is Diabetes Mellitus. In de volksmond heet het echter suikerziekte om het gehalte aan glucose (suiker) in het bloed te hoog is. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Er zijn dan ook verschillende soorten suikerziekte.

De meest voorkomende vorm van suikerziekte is diabetes type 2. Hierbij is de suikerspiegel blijvend verhoogd, maar maakt nog wel insuline aan. Vroeger kwam deze aandoening vooral  bij mensen op hoge leeftijd voor. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer jonge mensen die ermee te maken hebben. Dit komt door ons veranderde voedings- en leefpatroon. Diabetes type 2 wordt dan ook wel een welvaartsziekte genoemd. De meeste patiënten kunnen geholpen worden met speciale medicijnen, voedingsadviezen en meer te bewegen.

Hoewel diabetes 2 op zich goed te behandelen is, kunnen de gevolgen ernstig zijn: hoge bloeddruk, hartklachten, oogproblemen etc… De symptomen van de ziekte zijn gelijk aan die van diabetes 1, maar omdat de ziekte zich minder snel ontwikkelt, kan iemand jaren rondlopen met deze vorm van suikerziekte voor het herkend en behandeld wordt.

Wat als je helemaal geen insuline meer aanmaakt

Tien procent van de mensen met suikerziekte leiden aan diabetes type 1.  Het is een erfelijke, auto-immuun ziekte die zich vaak al op jonge leeftijd manifesteert. Het afweersysteem werkt niet goed en valt de eigen cellen aan m.n. de cellen die insuline aanmaken (de bèta cellen in de alvleesklier). Doordat het lichaam gebrek heeft aan insuline, stijgt de bloedsuiker. Het suiker kan niet meer goed verwerkt worden en hoopt zich op in het bloed.

Patiënten met diabetes type 1 voelen zich vaak moe, zijn vaak dorstig en moeten veel plassen. Vaak wordt het zicht wazig en soms ruikt de adem naar aceton.  Zonder behandeling neemt het risico op hart- en vaatziekten of zelfs een hersenbloeding toe.

Om de symptomen te onderdrukken moet de patiënt zich dagelijks injecteren met insuline. Daarnaast moet ook regelmatig de bloedsuiker waarde gemeten worden. Ook een regelmatig en gezond voedingspatroon is belangrijk.

Stamceltherapie biedt hoop

In principe is diabetes type 1 (de ernstige vorm van suikerziekte) een aangeboren ziekte die niet te genezen is. Er gloort echter hoop aan de horizon. Wetenschappers onderzoeken hoe ze mesenchymale stamcellen uit kunnen laten groeien tot insuline-producerende bètacellen.  De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar de eerste resultaten zijn erg bemoedigend voor behandeling van diabetes met stamcellen.

Het is al gelukt om muizen met suikerziekte te genezen door het injecteren van mesenchymale stamcellen die uit melktanden verkregen zijn! Daarmee lijkt het dus een kwestie van tijd voor de behandeling ook voor mensen geschikt is gemaakt.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd