Doorkomende tandjes

Huilende baby’s, bezorgde ouders, slapeloze nachten: doorkomende tandjes zijn voor niemand een pretje.

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandjes als ze zo’n half jaar oud zijn. Op de plek waar de tandjes door het tandvlees heen groeien, ontstaan dan eerst bobbels. De doorkomende tandjes zijn vaak pijnlijk en kunnen zorgen voor ernstige jeuk. Maar dat is niet het enige. Doorkomende tandjes kunnen ook rode billetjes, diarree, rode wangen en zelfs koorts veroorzaken. Niet alle kinderen zullen er veel last van hebben, maar het kan wel!

Als kinderen last hebben van doorkomende tandjes, vinden ze het vaak lekker om te kauwen op een bijtring. Ook helpt het vaak het tandvlees te masseren met een vinger. Zalfjes en pilletjes kunnen ook helpen, maar veel ouders willen daar liever niet aan.

Het ontstaan van het melkgebit

Doorkomende melktandjes komen meestal twee-aan-twee tevoorschijn. Uiteindelijk groeien er 20 tandjes: eerst komen de snijtanden, dan de hoektanden en als laatste de kiezen. Dit gebeurt in etappes. Gemiddeld is een kind drie jaar oud als de laatst doorkomende tandjes zich aandienen.

Maar elk kind is anders. Maak u dus geen zorgen als uw kind al voor de zesde maand last krijgt van doorkomende tandjes. Er zijn zelfs kinderen die geboren worden met doorkomende tandjes! Dit heten dan (con)natale tandjes of in de eerste maand na de zwangerschap (de neonatale tanden). Ook het moment waarop het melkgebit compleet is, kan erg uiteenlopen.

Het ontstaan van het melkgebit

De basis van de tandjes wordt al in de vroegste fase van de zwangerschap gelegd. Daarom zitten er in melktanden grote hoeveelheden jonge, oorspronkelijke stamcellen: zowel hematopoëtische als mesenchymale stamcellen. De eerste soort ontwikkelen zich later tot bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes). De mesenchymale stamcellen vormen de bron tot allerlei verschillende soorten cellen t.b.v. bot, huid, spieren, weefsel, zenuwen etc.

De jeugd heeft de toekomst

Melktandjes zijn een belangrijke bron voor stamcellen die het leven kunnen redden van ernstig zieke patiënten. De stamcellen van jonge kinderen zijn van vele  hogere kwaliteit dan die van oudere kinderen of volwassenen. Ze zijn nog helemaal blanco en onbedorven. Stamcellen uit melktandjes zijn daardoor veel makkelijker te gebruiken voor medische behandelingen.

Om deze reden zijn steeds meer ouders overtuigd van het nut van het bewaren van de stamcellen uit de melktandjes van hun kinderen. U kunt een melktandje bewaren als uw kind gaat wisselen. De stamcellen worden dan uit het tandje gehaald en veilig ingevroren.  De cellen blijven in uw bezit. Mocht uw kind in de toekomst stamceltherapie nodig hebben, dan krijgt u de cellen meteen toegestuurd. Omdat het lichaamseigen cellen zijn, geven ze geen risico op afstoting.

Stamceltherapie in de toekomst

Het gebruiken van stamcellen bij medische behandelingen, komt vooral voor bij bepaalde soorten van bloedkanker. In de toekomst is er echter een grote kans dat stamcellen ook ingezet kunnen worden in de strijd tegen andere ziekten. Veel kinderen en volwassenen worden al geholpen met experimentele stamceltherapie bij bv. autisme en reuma. Het is een kwestie van tijd tot dit soort behandelingen voor iedereen beschikbaar komt.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd