Alternatief voor Cryosave

In 2000 werd Cryo-Save opgericht, een commerciële organisatie voor het verzamelen en bewaren van stamcellen uit navelstrengbloed en – weefsel. Het bedrijf heeft wereldwijd vestigingen in 40 landen waaronder Nederland (Zutphen) en moderne laboratoria in België, Dubai, Duitsland, India en Zuid-Afrika. Het grootste laboratorium staat in het Belgische Niel, op nog geen honderd kilometer van de Nederlandse grens.

Waarom stamcellen bewaren?

Bij de behandeling van tientallen ziektes worden al stamcellen uit navelstrengbloed ingezet. In de toekomst zullen dat er alleen maar meer worden. De schatting is dat meer dan 60% van de kinderen die nu geboren worden, ooit stamceltherapie zullen krijgen.

Daarop vooruitlopend kiezen veel ouders ervoor om het navelstrengbloed- en weefsel van hun kind bij de geboorte te bewaren en op te laten slaan. De Nederlandse bloedbank heeft een speciale afdeling waarbij ouders dit vrijwillig kunnen doneren.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Cryosave als alternatief voor algemene donorbank

Cryo-Save biedt een alternatief voor ouders die de stamcellen uit het navelstrengbloed- en weefsel niet in de algemene donorbank willen opslaan, maar liever gebruik maken van private opslag.

Het geeft hen rust te weten dat er voor hun kind altijd matchende donorcellen beschikbaar zijn. Dat is namelijk niet vanzelfsprekend: er is wereldwijd nog steeds een groot tekort aan stamceldonoren. Bovendien is het lastig om een donor te vinden waarvan het weefsel voldoende overeenkomst met de patiënt om van een match te kunnen spreken. Het vinden van een geschikte donor is vaak een bijzonder moeizaam proces.

Alles voor de toekomst van uw kind

Het bewaren van stamcellen van uw kind voor eigen gebruik heeft een aantal grote voordelen:

  • Met het opslaan van eigen stamcellen heeft uw kind altijd een match.
  • In zo’n 30% van de gevallen matchen de stamcellen ook met die van een volle broer of zus. (Dat lijkt niet hoog, maar is vele malen hoger dan bij niet-verwante donoren)
  • De stamcellen blijven in het bezit van de ouders. Als het kind achttien wordt, wordt dit automatisch overgedragen aan het kind. De stamcellen worden meteen beschikbaar gesteld als daar een medische noodzaak voor is.

Alternatief voor Cryo-Save: Stamcellen uit melktanden

Veel jonge ouders staan bij de geboorte van hun kind liever niet stil bij alles wat hun kind nog kan overkomen. Hun hoofd staat naar andere dingen. Ze zijn druk met het inrichten van de babykamer en bereiden zich voor op alle veranderingen die het krijgen van een kind met zich meebrengt. Bovendien zitten ze niet te wachten op extra kosten of medische handelingen bij de bevalling.

Sinds een paar jaar is er eindelijk een goed alternatief voor het gebruik van de navelstreng als bron voor stamcellen: ook melktanden bevatten grote hoeveelheden, jonge stamcellen.

Waarom melktanden

  • Een melktand bevat aanzienlijk meer stamcellen dan de navelstreng.
  • Uw kind hoeft geen medische behandeling te ondergaan om de stamcellen te verkrijgen. U wacht gewoon af tot het gaat wisselen.
  • Het duurt enkele jaren voordat het hele melkgebit van uw kind is gewisseld. U heeft dus alle tijd om te besluiten om de stamcellen te bewaren.
  • De stamcellen in de melktanden zijn gelijk aan de stamcellen die ook in het beenmerg voorkomen. Dit zijn niet alleen de hematopoëtische cellen die met name geschikt zijn voor het leveren van nieuwe bloedcellen, maar ook mesenchymale stamcellen waaruit o.a. vetcellen, huidcellen, spiercellen, hersencellen en orgaanweefsel ontstaan.
  • De kosten van de privé opslag van stamcellen uit melktanden zijn aanzienlijk lager dan die voor de opslag van navelstrengbloed.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd