Beenmergdoner, het hoe en waarom

Beenmergdonor, waarom zou je het worden? Aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw vond de eerste succesvolle beenmerg transplantatie plaats. Intussen is stamceltherapie een standaard behandeling geworden. In veruit de meeste gevallen (70%) worden daarbij stamcellen uit perifeer bloed gebruikt i.p.v uit beenmerg. Een belangrijke reden voor deze omslag is dat de transplantatie voor de beenmergdonor een zeer pijnlijke en ingrijpende operatie is. Toch kiezen veel artsen in 30% van de gevallen nog voor een beenmergdonatie.

Wat is beenmerg precies?

Beenmerg is een zacht, sponzig weefsel dat veel voedingsstoffen bevat. Het zit vooral in lange, platte botten zoals het borstbeen en de heupbeenderen. Het beenmerg is een soort ‘fabriek’ van pluriforme stamcellen die voortdurende nieuwe cellen aanmaken.

De transplantatie

Een transplantatie is voor een beenmergdonor geen pretje. Hij ondergaat een operatie van zo’n vier uur waarbij een naald diep in het bot onderin de rug wordt gebracht om zo het beenmerg op te zuigen. Dit is bijzonder pijnlijk en de behandeling kan dan ook alleen onder verdoving plaatsvinden. In Nederland vinden beenmergtransplantaties uitsluitend plaats in het LUMC in Leiden of het Radboud UMC in Nijmegen.

Na de operatie kan de beenmergdonor last hebben van klachten zoals rugpijn, vermoeidheid, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn of misselijkheid. De gemiddelde hersteltijd voor de beenmergdonor is ongeveer twintig dagen.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Melktanden als alternatief voor beenmerg

We weten sinds een aantal jaren dat er in melktanden stamcellen zitten die heel erg lijken op de multipotente stamcellen uit het beenmerg. Het gaat om mesenchymale en hematopoëtische stamcellen. De eerste kunnen ingezet worden voor het aanmaken en vernieuwen van o.a. vetcellen, huidcellen, spiercellen, hersencellen en organen. De hematopoëtische stamcellen zorgen voor de aanmaak van nieuwe bloedcellen (rode- en witte bloedcellen en bloedplaatjes)

Meer potentie, makkelijk te verkrijgen

Het gebruik van stamcellen uit melktanden heeft een aantal grote voordelen:

  • Stamcellen in het melkgebit zijn jonger en naïever dan stamcellen van een volwassen beenmergdonor. Ze zijn nog helemaal intact en daardoor flexibeler en makkelijker in te zetten dan de stamcellen van een volwassen beenmergdonor.
  • Er is geen invasieve medische handeling nodig om de stamcellen te verkrijgen. Melktanden vallen gewoon uit zodra het de tijd ervoor is. Dit gebeurt meestal in de periode 4-12 jaar.
  • Het is heel goed mogelijk om stamcellen uit melktanden te halen en te bewaren voor lange tijd. Door de stamcellen die in te vriezen blijven ze minstens 30-50 jaar volledig intact, waarschijnlijk veel langer.

Waarom BioEden?

Met een speciale methode kunnen we de stamcellen opslaan en veilig uit de melktand extraheren.  De stamcellen van uw kind blijven in uw eigen bezit. Als uw kind in de toekomst ziek wordt en de stamcellen nodig heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken of er wel een geschikte beenmergdonor gevonden kan worden. U neemt gewoon contact met ons op en wij zorgen ervoor dat u de stamcellen meteen krijgt.

Wilt u meer weten over onze unieke methode, neem dan contact met ons op.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd