Gezichtsletsel behandeld met stamcellen

Wetenschappers hebben craniofaciale stamcellen ontdekt die de sleutel zijn in schedelontwikkeling en  gezichtsbotherstel.

Onderzoekers hebben de oorzaak van een zeldzame schedelstoornis bij zuigelingen gelokaliseerd. Deze ontdekking kan helpen het beschadigde gezicht te herstellen bij gewonde soldaten, slachtoffers van auto-ongelukken en andere patiënten met een beschadigd of verwond gezicht.

“Dit heeft een grotere implicatie dan wat we aanvankelijk dachten,” zegt Yang Chai, een hoofdonderzoeker van de studie aan de Herman Ostrow School of Dentistry van de USC. “We kunnen deze stamcellen niet alleen gebruiken om een aangeboren afwijking te herstellen, maar ook om het gezicht te herstellen van veteranen of andere mensen die traumatisch letsel hebben opgelopen.”

Chai voorspelt dat een dergelijke behandeling beschikbaar zal zijn binnen de komende vijf tot 10 jaar.

“Het is een minimale procedure om een afgesneden strook te plaatsen in plaatst in het hele schedeldak te snijden.” zegt Chai. Een stamcelbehandeling “zal echt de normale anatomie herstellen.

De bevindingen van het team hebben ook het wetenschappelijk perspectief op botziekte beïnvloed, volgens Hu Zhao, die de meeste tests van de studie uitvoerde op muizen.

“Voor onze bevindingen, namen we aan dat al het bot van het lichaam hetzelfde is ,” zegt Zhao. “We laten nu zien de verschillende botten totaal anders zijn en dat ze een andere bron van stamcellen vereisen en een andere genezingsmechanisme.”

In het onderzoek op muizen, blijkt dat Gli1 + stamcellen bepaalde delen van de schedel herstellen.

Chai zegt dat de ontdekking dat Gli1 + stamcellen de schedel regenereren betekent dat artsen in staat zijn om mensen met ontsierend gezicht verwondingen en zuigelingen gediagnosticeerd met craniosynostosis door middel van biologische middelen nu geholpen kunnen worden. Dit in plaats van meerdere, risicovolle schedeloperaties te moeten ondergaan.

Tijdens zo’n operatie breken artsen de schedel in meerdere stukken, nieten deze vervolgens weer samen en gooien het resterende weefsel als afval weg. Zhao zegt dat deze procedure, bedoeld is om de groei van de hersenen te helpen, eigenlijk de genezing tegengaat, omdat de Gli1 + stamcellen verloren gaan.

Volgens Chai  is een biologische aanpak – transplanteren Gli1 + stamcellen in doelgebieden – voor zuigelingen met craniosynostosis de oplossing om hun hersenen normaal te laten uitgroeien. Voor andere patiënten die hoofdtrauma of gezichtsverminking hebben opgelopen, kan de Gli + 1 stamcellen herstel bieden bieden.

Er worden nu aanvullende experimenten uitgevoerd, voordat de behandeling wordt getest in klinische studies met patiënten.

###

De bevindingen werden gepubliceerd in het nummer van het tijdschrift Nature Cell Biology . De studie werd ondersteund door subsidies aan Chai van het National Institute of Dental en Craniofacial Onderzoek aan de National Institutes of Health.

Om stamcellen te kunnen gebruiken voor een behandeling moeten deze beschikbaar zijn. Lees meer informatie over stamcellen opslaan uit de melktanden van kinderen.

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

001-tooth-zoom002-tooth-outline003-safe-box004-molecule005-placeholder006-x-rays007-microscope008-cardiogram009-heart010-test-tube011-dna012-syringe

Gratis Informatiepakket (PDF)

Lees nu waarom u de levensreddende stamcellen uit de melktanden van uw kind niet verloren mag laten gaan.

Uw Naam
Uw emailadres
Uw privacy is beschermd